Rólunk

7 hektár
9 dűlő
140 év tapasztalat

A Bíró és Fia Pincészet és Szőlőbirtok az egri borvidéken található, és már negyedik generációs családi borászatként működik. Az 1880-as évek óta szőlészettel és borkészítéssel foglalkozó családi vállalkozásunk büszke múltjára és hagyományaira. Az 1900-as évek elején kialakított pincéket Édesapám, Biró Béla, az 1980-as és 1990-es években modernizálta, és alakította át a ma is látható állapotukba. A jelenlegi, kibővített feldolgozót 2000-ben kezdtük el felújítani és kiépíteni.

A 90-es évek óta folyamatosan fejlesztjük és javítjuk technológiánkat, amely mára megfelel a legmodernebb követelményeknek is. A családi birtok összesen 7 hektár szőlőterületet és 9 dűlőt foglal magába, ahol 12 különböző szőlőfajtát termesztünk. A pincészetet jelenleg Bíró Attila vezeti, aki továbbviszi a családi hagyományokat és elkötelezett a minőségi borkészítés iránt.

Dűlőink és szőlőfajtáink

Dűlőink

Síkhegy, Békési, Kis-Galagonyás, Gőzmalmos, Újfogás, Nagy-Kocs, Kis-Kocs, Paphegy, Cinege

Az évszázadok során őseink tapasztalatai és a hagyományok egyaránt formálták az egri borvidék jellegzetes dűlőit, mint az eltérő talajszerkezet, vízellátás és klimatikus viszonyok. Nincs köztük két egyforma, mindegyikük egyedi karaktert kölcsönöz és változatos ízűvé teszi az itteni borokat.

Szőlőfajtáink

Blauburger, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Portugieser, Syrah, Turán
Chardonnay, Olaszrizling, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Tramini

FILOZÓFIÁNK

Tradicionális és organikus

Tevékenységünk alapja az alázat a természet, a borok készítése felé. Kulcsszavaink: a természetes egyszerűség, minőség, folyamatos tanulás. Legfontosabb feladatunknak a kiváló minőségű, vegyszermentes szőlő termelését és az összes dűlőnk organikussá alakítását tartjuk.

Kizárólag saját szőlőből készítünk bort. Naturális borokat készítünk, saját élesztővel, célunk a természet adta alapanyagot a lehető legkevésbé befolyásolni. Szeretnénk a lehető legtöbbet visszaadni, amit a sokszínű dűlőinktől kapunk, ezért a fenntarthatóság, az organikus művelés nálunk az alapja mindennek. Utóbbi azt jelenti, hogy felszívódó vegyszereket nem használunk, csak hagyományos anyagokkal permetezünk (kénnel vagy rézgáliccal).

A birtok életének minden területén törekszünk arra, hogy a legkisebb ökológiai lábnyommal létezzünk és dolgozzunk.
Scroll to top