családi pincészet egerben 140 év tapasztalattal
A Biró és Fia pincészet és szőlőbirtok az egri borvidéken található negyedik generációs családi borászat mely már 1880-óta foglalkozik szőlészettel és borkészítéssel. Az 1900-as évek elején a családi birtokon kialakított pincéket a 1980-90-es években Bíró Béla modernizálta és alakította át a ma is látható állapotukba. A mostani, kibővített feldolgozót és kóstoló teraszt 2020- ban kezdtük el felújítani illetve kiépíteni. A 90-es évek óta folyamatosan javítottuk és fejlesztettük a technológiánkat, ami mára a legmodernebb követelményeknek is megfelel.
A családi birtok összesen 10 ha szőlőterület és 8 dűlőt foglal magába, melyeken 14 különböző szőlőfajtát termesztünk.
A pincészetet jelenleg Bíró Attila és édesapja Bíró Béla vezeti. Utóbbi bár túl a 80-on is, de manapság is tevékenyen részt vesz a pincészet mindennapjaiban.
Dűlőink és szőlőfajtáink
Dűlők
Szőlőfajtáink
FILOZÓFIÁNK
Tradicionális és organikus
Tevékenységünk alapja az alázat a természet, a borok készítése felé. Kulcsszavaink: a természetes egyszerűség, minőség, folyamatos tanulás. Legfontosabb feladatunknak a kiváló minőségű, vegyszermentes szőlő termelését és az összes dűlőnk organikussá alakítását tartjuk.
Kizárólag saját szőlőből készítünk bort. Naturális borokat készítünk, saját élesztővel, célunk a természet adta alapanyagot a lehető legkevésbé befolyásolni. Szeretnénk a lehető legtöbbet visszaadni, amit a sokszínű dűlőinktől kapunk, ezért a fenntarthatóság, az organikus művelés nálunk az alapja mindennek. Utóbbi azt jelenti, hogy felszívódó vegyszereket nem használunk, csak hagyományos anyagokkal permetezünk (kénnel vagy rézgáliccal).
A birtok életének minden területén törekszünk arra, hogy a legkisebb ökológiai lábnyommal létezzünk és dolgozzunk.