Rólunk

családi pincészet egerben 140 év tapasztalattal

A Biró és Fia pincészet és szőlőbirtok az egri borvidéken található negyedik generációs családi borászat mely már 1880-óta foglalkozik szőlészettel és borkészítéssel. Az 1900-as évek elején a családi birtokon kialakított pincéket a 1980-90-es években Bíró Béla modernizálta és alakította át a ma is látható állapotukba. A mostani, kibővített feldolgozót és kóstoló teraszt 2020- ban kezdtük el felújítani illetve kiépíteni. A 90-es évek óta folyamatosan javítottuk és fejlesztettük a technológiánkat, ami mára a legmodernebb követelményeknek is megfelel.

A családi birtok összesen 10 ha szőlőterület és 8 dűlőt foglal magába, melyeken 14 különböző szőlőfajtát termesztünk.

A pincészetet jelenleg Bíró Attila és édesapja Bíró Béla vezeti. Utóbbi bár túl a 80-on is, de manapság is tevékenyen részt vesz a pincészet mindennapjaiban.

Dűlőink és szőlőfajtáink

Dűlők

Újfogás, Békési, Galagonyás, Szarkás, Paphegy, Agárdi, Kis-Kocs, Bodzástető. Őseink tapasztalata és a tradíció alakította ki a borvidék jellegzetes dűlőit az évszázadok során, hiszen nincs köztük két egyforma, más és más a talajszerkezet, vízellátás és klimatikus viszonyok jellemzik tájat, teszik sokízűvé az itteni borokat.

Szőlőfajtáink

Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Blauburger, Portugieser, Kadarka, Leányka, Olaszrizling, Muskotály, Tramini, Furmint, Chardonnay, és Rizlingszilváni.

FILOZÓFIÁNK

Tradicionális és organikus

Tevékenységünk alapja az alázat a természet, a borok készítése felé. Kulcsszavaink: a természetes egyszerűség, minőség, folyamatos tanulás. Legfontosabb feladatunknak a kiváló minőségű, vegyszermentes szőlő termelését és az összes dűlőnk organikussá alakítását tartjuk.

Kizárólag saját szőlőből készítünk bort. Naturális borokat készítünk, saját élesztővel, célunk a természet adta alapanyagot a lehető legkevésbé befolyásolni. Szeretnénk a lehető legtöbbet visszaadni, amit a sokszínű dűlőinktől kapunk, ezért a fenntarthatóság, az organikus művelés nálunk az alapja mindennek. Utóbbi azt jelenti, hogy felszívódó vegyszereket nem használunk, csak hagyományos anyagokkal permetezünk (kénnel vagy rézgáliccal).

A birtok életének minden területén törekszünk arra, hogy a legkisebb ökológiai lábnyommal létezzünk és dolgozzunk.

Scroll to top