Hírek

Egri Csillag – a bikavér fehér változatban

Eger egyik jelképe és különlegessége a Bikavér. A helyi borászok Egri Csillag néven ennek a fehér változatát is elkészítették.

A helyi borásztársadalom 2010-ben, ami a Borok éve volt Egerben, azért fogott össze, hogy – szigorú szabályok szerint – házasítással létrehozza az új fehér borkülönlegességet. Még abban az évben csaknem 3200 javaslat alapján a nemes nedű az Egri Csillag nevet kapta!

2011-ben el is készült az első bor, 2012 elején pedig 23 pincészet jelezte, hogy ajánlja az új terméket. Az Egri Csillag különlegessége, hogy négyféle borból készül, és legalább ötven százalékban valamilyen Kárpát-medencei szőlőfajtán alapul. Az illatos, muskotályos jellegű fajták is meghatározott arány (30%) szerint adhatók hozzá. Mielőtt forgalomba hozzák, az Egri Borvidék Bíráló Bizottsága előtt is szigorú érzékszervi vizsgálatnak kell megfelelnie.

Az Egri Csillag az egyetlen márkanévvel ellátott fehérbor-házasítás a világon. A szabályzat szerint minden esztendőben – az előző évjáratból – legkorábban március 15-én kerülhet az üzletek polcaira.
Az Egri Borvidék az Egri Csillag nevet a Bikavérhez hasonlóan közösségi márkanévként használja. A bor védett eredetű! A pincészet első számú fehérbora!

Pincészetünk szeretett volna egy olyan stílusú bort megalkotni, amely jellegében nemcsak a borvidék, hanem a Bíró és Fia Pincészet egyéniségét, stílusát is megmutatja! Ezért választottuk a házasítás alapjának a nagy hagyományokkal bíró Leányka fajtát. Ez a fajta adja a bor 40-50%-át. Mivel törekedtünk az illatok és ízek, sokszínűségére, izgalmassá tételére, ezért a borunk másik felét az Olaszrizling, a Tramini, a Muscat Ottonel, és a Hárslevelű  adja. Ezáltal intenzív, szép, harapós illatok, gazdag ízek és zamatok jellemzik ezt az összetett, kerek, tüzes igazi egries fehérbort. Utóízében a kellemes ásványosság mellett, elegáns fahordós érlelés is feltűnik.

Így született meg 2011. tavaszán a Bíró és Fia Pincészet első Egri Csillag bora!

Scroll to top