Hírek

A világ 100 legjobb bora közül, egyet megkóstoltam

Volt szerencsénk a Waiheke szigetén (Aucklandtól 40 perc hajóútra) meglátogatni egy gyönyörű kis paradicsomban levő két borászatot! Stonyridge winery és a Cable bay winery.

Főleg bordeaux-i típusú borok és azok házasításaival foglalkoznak! (Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc,petit verdot,malbec,carménere a vörösek, természetesen az egyik fő új-zélandi fajtával a Shiraz-al kiegészítve, ill. a chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát és a tramini, mint fehér fajták! A fehérek illatbombák, lágy savakkal és főleg reduktív eljárással készítik, míg a vöröseket csak kishordós (220 l-es barrique) érleléssel készítik! Közepes savtartalmúak, hozzák a fajta jellegét, korrekt tanninokkal és színanyaggal a tökéletes mindennapok borai ezek! Nem több, nem kevesebb. Nem kóstoltam kiugróan erős tételt (az egy szem zászlósbort kivéve, de arról, majd külön), ám mindegyik boruk nagyon jó volt, a fajtaborok is és a házasított bordóiak is!
Érdekes, hogy az otthon most oly népszerű rosét csak egy helyen találtam és az is felejthető volt!

Most az egy szem csúcsborról: A Stonyridge főborásza Martin (aki egyébként nagyon kedvesen végigvezetett a pincészetben) megajándékozott egy pohár 2008-as Laros-al (itt fontos az ajándékozás szó, mivel 200 dollár egy palack, ezért nagy duzzogva el is fogadtam) A LAROS 2008. itt kiemelkedő évjárat volt.
Ez egy klasszikus bordeaux-i cabernet házasítás. Cabernet sauvignon-merlot-cabernet franc-malbec-petit verdot! 70%-ban új francia, 30%-ban amerikai barrique hordókban érlelt tétel. 20 q/ha terméskorlátozás!!!
Fantasztikus illat és ízharmónia, szeder, csokoládé, dohány, vanília, kávés jegyek egyensúlyban a bogyós gyümölcsökkel! Állítólag a világ 100 legjobb borai között van! Robert Parker 95 p.-ra értékelte! Legjobban fogyasztható 2011-2021 között!

A borászkodás mellett olivával is foglalkoznak, és isteni olívaolajat készítenek! Nem rossz élmény egy olajfa liget kellős közepén borozgatni!

Scroll to top