Hírek

Látogatás a Kumeu River Winery borászatban

Az elmúlt héten egy Auckland-tól 30 percnyi autóútra levő családi pincészetbe zarándokoltam el. Kumeu River Winery a nevük.

Egy 1944-ben Jugoszláviából kivándorolt horvát Brajkovich család alapította. Habár az alapító fia Máté 1992-ben meghalt, a négy gyerek (3 fiú, 1 lány ) mindegyike a pincészetben dolgozik különböző munkakörökben. Én a legfiatalabbal, Paul-lal találkoztam és ő mutatta be a szőlőterületet, ami 31 hektár, és a fantasztikus feldolgozót illetve a pincét! Számomra a legérdekesebb a szőlőművelésük volt.

Európában nagyon kevés helyen látni (a mi “legyező” művelésünk-höz lehetne picit hasonlítani ), ezt a fajta művelésmódot. Lyre a művelésmód a neve, aminek a lényege, hogy két 45 fokos kart nevelnek “v” alakban (1,2m tőtávolság) és abból nevelik a vesszőket. 3,3m-es sortávolságban, 60-80 q/ha a terméshozammal.

A pincészet, mint ahogy a képeken is látszik tökéletes, a borászati laboron keresztül a palackozóig minden hibátlan. Kórmmentes acéltartályokban erjesztenek, (egy-két kivétellel), és barrique hordókban érlelnek fehéret és vöröset egyaránt!

Négyféle Chardonnay-t kóstoltam és az egyik jobb volt, mint a másik! A birtokbortól (Estate Chardonnay) a dúlőszelektáltig (Mate’s vineyard Chardonnay). Hibátlan,virágos, citrusos, elegáns fahasználat, vanília és kókusz,barack,trópusi gyümölcsök, gyönyörú savakkal, jellemezte őket!
Az áraikban is meglátszott, mert 16,50.- és 65.- uj-zélandi dollár között voltak. (3000–Ft-tól 12000.-ft / palack-ár-ig). A csúcsboruk a Mate’s vineyard egy 21 éves ültetvényről szüretelt 2009-es Chardonnay, ami még csak most van pályája elején, 6-8 év múlva lesz a csúcson (65.-NZD)! Állítólag Új-Zéland egyik legjobb chardonnay-it ők készítik, nem kóstoltam még sok chardonnay-t itt, de az biztos, hogy mind ötcsillagos!

Kóstotam azonban egy 2010-es Pinot Gris-t (Szürkebarát), ami a kedvencem lett, nemcsak az ár-érték aránya miatt (20.-NZD (3600.-Ft), hanem a savai, a gyümölcsössége és szép lecsengése miatt is. Még a 9g/l maradékcukor is jól állt neki! Vettem egy új telepítésű ültetvényről szüretelt 2006-os Pinot Noir-t is 18.-NZD-ért (3200.-Ft)t!

Azt kívánom minden magyar borásznak, hogy ennél rosszabbat soha ne készítsenek!

Scroll to top